Foto: Janerik Henriksson/ Scanpix
Östersund

"Ta ingen diarrémedicin"

0:31 min

När tarmparasiten sprider sig i Östersund är det många magsjuka människor som vänder sig till apotek för att få diaréstoppande medicin. Helt fel metod om man vill bli frisk, det säger apotekaren Åsa Eklund.

– De råden vi vill ge är att man ska undvika att ta medicin som gör att diarrén stoppas upp, för den här parasiten ska ju ut ur kroppen. Det är samtidigt viktigt att dricka mycket vatten och gärna vätskeersättning, för man behöver få sig salter också, säger Åsa Eklund som är apotekare i Svenstavik.

Håkan Lundqvist
Lisbeth Hermansson

FAKTA: Cryptosporidium

Cryptosporidium är en parasit som finns hos de flesta däggdjur, framför andra nötkreatur och får. Den sprids med avföring och kan smitta via framför allt förorenat vatten eller livsmedel, som grönsaker. Infektionen kan också smitta från person till person.

Parasiten måste ha en värd, alltså ett djur eller en människa, för att överleva och föröka sig. Inkubationstiden är inte säkert känd men troligen cirka sju dygn.

Källa: Smittskyddsinstitutet (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista