Östersund

Smittkällan ringas in

Polishjälp i parasitjakten
1:18 min

Östersunds kommun har nu ringat in ett geografiskt område som är extra drabbat av parasiten. Igår kväll kopplades polisen in i jakten på smittkällan, som man tror finns i det aktuella området. Miljöåklagare Christer B Jarlås ansvarar för fallet.

Dom ansvariga på Östersunds kommun vill inte berätta vilket område det handlar om, utan säger att det är polisens sak att avgöra när det kan offentliggöras.

Kommundirektör Bengt Marsh uppmanar Östersundarna att ha fortsatt tålamod. Det kan fortfarande dröja lång tid innan Östersunds vatten går att dricka utan att kokas.

FAKTA: Cryptosporidiuminfektion

Vattniga diarréer, buksmärtor, illamående, feber och huvudvärk är några symptom på att man drabbats av Cryptosporidium. Kräkningar är mindre vanliga, särskilt hos vuxna. En del får inga symptom alls.

Komplikationer är ovanliga, men personer som är tarmopererade eller har nedsatt immunförsvar kan behöva behandling mot vätskebrist.
Infektion med Cryptosporidium är en anmälningspliktig sjukdom enligt smittskyddslagen.

Källa: Smittskyddsinstitutet (TT)

FAKTA: Cryptosporidium

Cryptosporidium är en parasit som finns hos de flesta däggdjur, framför andra nötkreatur och får. Den sprids med avföring och kan smitta via framför allt förorenat vatten eller livsmedel, som grönsaker. Infektionen kan också smitta från person till person.

Parasiten måste ha en värd, alltså ett djur eller en människa, för att överleva och föröka sig. Inkubationstiden är inte säkert känd men troligen cirka sju dygn.

Källa: Smittskyddsinstitutet (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".