Ungdomsfyllan ökar

Att det festas i skolavslutningstider har knappast undgått någon, inte minst efter att Östersunds parker mer eller mindre belamras med skräp, ölburkar och krossade flaskor. Men skräpet är bara en sida. Fysiska skador - och även ungdomar som mår dåligt av fylleriet visar sig nu alltmer.

Preethi Huczkowski träffar många ungdomar i sitt arbete vid Röda Korsets första hjälpengrupp.

- Det är mycket skador, de skär sig gör illa sig och sånt. Men även de som mår väldigt dåligt psykiskt, deprimerade och så. Då behöver de bara prata. Det verkar nästan som om det här med sprit och fylla har blivit en vardag för några av dem, säger Preethi Huczkowski

Ungdomsfyllan har helt klart ökat sedan 80 o 90-talen då man ville få ner krökandet med 25 procent men i dag ser man att den i stället har ökat med hela 30 procent, skrämmande siffror enligt kuratorer och socialtjänst som vi talat med.

Den ökande ungdomsfyllan har nu gjort att man kraftsamlat från större delen av vuxenvärlden och den viktigaste delen i det hela ska vara att få ut föräldrar bland ungdomarna och få dom att vakna och se vad som händer.

Linda Nilsson tar på fredag studenten och lämnar samtidigt sitt uppdrag som ordförnade för Wargentinsskolans styrelse och hon instämmer i bilden av att drickandet är mycket utbrett.

- De flesta tar sig nog både ett och två glas under studenten. Men om man ska göra nått åt det här så måste man försöka minska alkoholförbrukningen hos de yngre eleverna, till exempel hos de som slutar grundskolan en vecka efter oss. Det krävs också att man jobbar med det här hela året och inte stirrar sig blind på just den här perioden, säger Linda Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista