Blekinge

Lagrad gödsel ställer till problem

1:39 min

Att människobajs med tarmparasiter har förorenat dricksvatten och ställt till det i Östersund är väl känt vid det här laget. I stora delar av Sydsverige - Blekinge, Halland och Skåne - har man andra bajsbekymmer. Där i form av gödsel från djur, som även det i olyckliga fall kan rinna ut i och förorena vatten.

Nya regler från EU i kombination med en snöig vinter har gjort att de sydsvenska böndernas gödselbrunnar håller på att svämma över och enligt lantmästare Hans Edström som jobbar med rådgivning till lantbrukarna i Blekinge, börjar situationen där bli akut.

Tidig vinter förvärrade problemen
Det är en rad faktorer som lett fram till att alla gödselbrunnar i södra Sverige är proppfulla med skit. EU har minskat på tiden då det är tillåtet att gödsla och den regniga hösten gjorde det svårt och i vissa fall omöjligt att komma ut på markerna och sprida dyngan. Och som om det inte räckte med det kom snön rekord tidigt och då man inte får gödsla på snö blev problemen än värre. Prognosen just nu är att läget kommer att fortsätta till våren, men innan dess kan det redan vara för sent för vissa av gårdarna.

Enligt Hans Edström måste möjligheterna att lagra gödsel bli bättre om vi inte ska se en upprepning av problemet nästa år. Men det är ett arbete som kommer att kosta stora pengar.

Mikael Eriksson/P 4 Blekinge