Frösön

Skräckstund i ridhus när strömmen gick

1:29 min

I tisdags slocknade ljuset i ridhuset på Tanne på Frösön mitt i en ponnylektion med barn i 8-10-årsåldern. Nödljuset kom inte igång trots att det finns installerat.

Det var stor dramatik med panikslagna hästar och barn. Som tur var skadades ingen.

Alva Åslin. nio år från Ås, var med på lektionen:

– När vi skulle leka slockande ljuset och det blev komärkt. Hästarna blev rädda och bärjade skrika, och vi med.

– Jag blev väldigt rädd och grät efteråt.

Hon ramlade inte av hästen, men det gjorde många andra, barn grät och hästar yrade runt i kolmörkret. I ungefär en kvart var det mörkt.

Föräldrarna var maktlösa
Föräldrar satt på läktaren intill och hörde alltihop. Några av dom gick ner till ridhuset med ljuset från mobiler på. Men det skrämde hästarna lite till.

Ridläraren Sara Ponti uppmanade alla att sitta av hästarna och gå intill väggarna för att vara ur vägen och när ljuset var tillbaka och hästarna lugnat sig fick barnen sitta upp igen.

Ingen av dom som var med tänker sluta rida.

Ridläraren får beröm
Sara Ponti har fått beröm för att hon skötte allt så bra.

– Jag hann inte tänka på om jag var rädd eller inte, säger hon. Jag bara försökte se till att barnen kom undan och inte blev omkullsprugna.

Att ljuset slocknade i ridhuset beror på att en huvudsäkring gick sönder på grund av överbelstning i kylan.

Kommunen har inte agerat
Att nödljuset inte slog på kan bero på att ett relä inte slagit på som det ska. Att det hängt sig. Det säger elektrikern Lars Gunnar Sivertsson som var där dagen efter.

Nödljuset är kopplat till batteri och påverkas inte av strömavbrott. Normalt ska det genast börja fungera så att var tredje lampa i ridhuset lyser.

Kommunen som ansvarar för fastigheten har inte något perodiskt underhåll på nödljuset och har inte gett det anlitade företaget uppgift om att det ska göras. Ingen tjänsteman på kommunen har tagit reda vad som hände och varför när en grupp barn riskerade att skadas på sin ridlektion.