Junilistan oväntat starkt i parlamentsvalet

Junilistan blev ett av de största partierna i gårdagens val och stora delar av den politiska världen är mycket förvånade.

Det blev stora framgångar för Junilistan i gårdagens val till EU-parlamentet. Från att inte ha existerat tidigare blev de igår det andra största partiet i Jämtlands län med 18,5 procent av rösterna, bara några procentenheter efter Socialdemokraterna som fick 24 procent. Tredje största parti blev Vänsterpartiet med 17 procent av rösterna, sedan kom Centerpartiet med 14,6 procent och Moderaterna med 8,4 procent.

Mijöpartiet fick 6,1 procent av rösterna, och övriga partier fick mindre än fyra procent av rösterna i länet.

Även i riket i stort fick Junilistan många röster - totalt 14,4 procent och därmed blev de det tredje största partiet efter Socialdemokraterna och Moderaterna.

Värt att notera är att Sverigedemokraterna bara fick 0,2 procent av rösterna i länet, trots farhågorna före valet att de skulle kunna utnyttja det låga valdeltagandet till att slå sig fram i Europaparlamentet.

När det gäller valdeltagandet så röstade 37 procent av länsborna. Det är en aning lägre än i riket, där 37,2 procent av svenska folket röstade.

I länet var de boende i Bräcke och Ragunda kommuner flitigast att rösta - 43,1 respektive 47,1 procent av dem röstade. Antagligen beror det höga valdeltagandet där på att det samtidigt hölls folkomröstning om en eventuell sammanslagning av de båda kommunerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista