Färre sommarjobb för unga i Härjedalen

I Härjedalen offras sommarjobb för ungdomar för satsning på vuxna. I sommar har färre ungdomar i Härjedalen fått kommunala sommarjobb. Och det har särskilt drabbat dem som just gått ut nian, eftersom gymnasieungdomar har haft förtur till de kommunala jobb som funnits.

I fjol satsades 100 000 kronor extra på sommarjobb i Härjedalen, men i år har kommunen inte tyckt sig ha råd med att lägga de pengarna på ungdomarna. Arbetsmarknaden är så ansträngd i Härjedalen att kommunen anser att pengarna behövs bättre för att sysselsätta vuxna.

- Man märker att det är färre som har jobb och dessutom är det svårt att få andra jobb för man är för ung, säger Nicos Stansalis som just har gått ut nian i Sveg.

Och det är inte nog med att antalet sommarjobb är färre. Det har också varit krångel med lönerna för de kommunala sommarjobbarna. Förra veckan fick ett sjuttiotal 16- och 17-åriga gymnasieelever veta att deras lön skulle sänkas från utlovade 60 till 45 kronor i timmen. Det beslutet ändrades dock så att alla gymnasieungdomar får 60 kronor i timmen.

Med den lönen ligger Härjedalen bra till i SSU:s årliga lönekartläggning.

- Det är helt rätt att ungdomarna får en ordentlig ersättning, men det är också så att det begränsar antalet sommarjobb, säger Lennart Olsson som är kommunalråd i Härjedalen.

Trots svårigheten att få sommarjobb i kommunen finns det en hel del av dem som har gått ut nian som har fått jobb, men ofta handlar det om personliga kontakter.

- Jag ska jobba på Statoil i Sveg hos min pappa och de flesta av mina kompisar ska sätta plant, säger Marielle Olofsson, som just har gått ut nian i Sveg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".