Sju av tio sade nej till Bragunda

I går sa runt sju av tio kommuninvånare i både Ragunda och Bräcke nej till en kommunsammanslagning.

I Ragunda röstade 77,2 procent nej och i Bräcke röstade 65,8 procent nej.

Även de 16- och 17-åringar som fått tycka till i en opinionsundersökning var negativa till en sammanslagning, i Ragunda sa 26 av de 34 röstande nej.

Valdeltagandet i Bräcke var 41,8 procent och i Ragunda 46,6 procent.

Även i fyra andra kommuner i landet hölls folkomröstningar i olika kommunala frågor, i samband med EU-valet.

I Kungälv gällde det musikskolans framtid, i Norrköping verksamheten på ett sjukhus. Partilleborna röstade om ett vägbygge och på Värmdö hade folket två frågor att ta ställning till - avgifter för biltrafik och satsning på barn- och fritidssektorn.

Att kommunala folkomröstningar blivit vanliga på senare år beror på en ändring av kommunallagen som trädde i kraft 1 juli 1994.

Då blev det möjligt att få in medborgarnas åsikter på det här sättet. Och sedan dess det varit mellan 80 och 100 olika omröstningar i landets 290 kommuner.

I Jämtland handlade det alltså om kommunsammanslagning - tidigare har vi bara exempel på motsatsen:

1998 gick sjuttio procent av medborgarna i Nykvarn till valurnorna och röstade för en frigörelse från Södertälje och det blev verklighet 1 januari 1999.

Samma år röstade befolkningen i Knivsta för att bli egen kommun. Man ville bryta sig loss från Uppsala - och så blev första januari förra året.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".