Per Åsling, riksdagsledamot (C) från Jämtlands län har kontaktat Jordbruksverket i frågan. Foto: Johanna Gadd/SR
Stockholm

Tvåfrontskrig mot EU-byråkratin

Den snåriga EU-byråkratin bakom det fall där en bonde i länet drabbades av ekonomiska sanktioner, trots att han inte själv hade felat, är ett bland många exempel runt om i länet, landet och övriga EU och nu reagerar man på flera håll.

Bonden hade slaktat ett antal tjurar och då registreras djuren just som döda. Bonden har rutiner att kolla registren och då upptäckte han att ett djur fanns kvar som levande. Han kontaktade myndigheten som gav besked om att det skulle fixas. Efter en tid dök den faktiskt döda tjuren ånyo upp i listorna varpå bonden meddelade felet igen och fick bekräftat att saken o tjuren nu var helt ur världen.

Död tjur levde fortfarande enligt EU
Senare gjordes en djurräkning enligt EU:s tvärvillkor på gården och den mycket döda tjuren fanns då fortfarande i listorna som levande och hanfick en sanktion på omkring 10 000 kr.

Den drabbade bonden Karl-Anders Johansson i Orrviken tycker det är bra med kontroller men att det är på tok för stelbenta!

Arbete på flera fronter
Centerpartisten Pelle Åsling, sitter i Miljö och jordbruksutskottet i riksdagen och har fått många reaktioner på liknande fall och frågan är nu lyft på flera håll.

– Jag har begärt en sittning med Jordbruksverket för att lyfta den här orimligheten och se vad verket kan göra inom tillämpningen av nuvarande lagstiftning och i arbetet med EU:s nya jordbrukspolitik jobbar vi för att det ska ske en anpassning till svenska förhållanden, säger Per Åsling till P 4 Jämtland.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista