1 av 3
Efter larmet från anhöriga ska nu Förenade Care utreda vad som hände på Solbacka äldreboende i Föllinge i helgen. Foto: Emelie Andersson/SR
2 av 3
Mats Nygren, verksamhetschef.
3 av 3
Kenneth Österberg, ansvarig chef för äldrevården i Krokoms kommun.
Föllinge

”Pressad situation” säger personalen

Personalen: ”Det är för lite personal ibland, det finns för lite vikarier”
1:41 min

Efter larmet att en 96-årig man på äldreboendet Solbacka i Föllinge suttit i sin avföring en hel dag, utan att få hjälp, så ska nu händelsen utredas. Vad som brustit kan ingen svara på, men personal berättar att det ibland är en pressad arbetssituation på boendet.

Det var på Solbacka äldreboende i Föllinge som en äldre man hittades av sina anhöriga i helgen, nedkissad och nedbajsad. Så hade han suttit hela dagen i sin rullstol, enligt de anhöriga som nu slagit larm.

Utredning ska ge svar
Vad som orsakat att mannen farit illa är det ingen som kan svara på idag. Det är det privata vårdbolaget Förenade Care som driver verksamheten på Solbacka. När vi träffar verksamhetschefen Mats Nygren kan han inte svara på vad som gått snett. Han har nu inlett en utredning för att ta reda på vad som har hänt och hur det kunde hända.

Vikariebrist
Inte heller personalen vi träffar på Solbacka vet vad som har hänt i helgen, ingen av dem jobbade i helgen.
Men personalen berättar att det ibland kan vara svårt att hinna med arbetet  och då kan sådant här hända, även om det inte får hända.

 – Det är väll omständigheter som gör att det är lite personal ibland, folk är sjuka och sedan finns det inte tillräckligt med vikarier, säger Ann Sofie Andersson som jobbar som undersköterska.

Hennes kollega håller med, de går kort med personal titt som tätt.

– Det är inge bra, det går aldrig att utföra ett bra jobb om vi inte får vara den personalstyrka som det är tänkt att vi ska vara, arbetsbelastningen får inte vara för hög, säger Leif Jonsson som även han jobbar som undersköterska.

 Om det varit personalbrist just i helgen, och att det orsakat att mannen farit illa, det kan ingen svara.

Vården får dåligt betyg
I en undersökning som Socialstyrelsen har gjort, där äldrevården i landet jämförs, så får äldrevården i Krokoms kommun dåliga betyg. När det gäller Solbacka så får de genomgående låga poäng. Där visar det sig också att personalen är missnöjda med personaltätheten.

Det är bedrövande siffror för Krokom, säger Kenneth Österberg som är chef för äldrevården i Krokoms kommun.

– Det är naturligtvis ett resultat som jag tar på största allvar, och jag är lite bedrövad. Vi ska se till att vända på det här, säger Kenneth Österberg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".