1 av 2
Landstingets mottagning i Hoting. Foto: Ann-Louise Rönestål Ek
2 av 2
Elisabeth Sundequist
Strömsund/Hoting

Vården slåss om patienterna

1:58 min

Det fria vårdvalet ändrade på förutsättningarna i Strömsund. I både Strömsund och Hoting har nu det privata vårdföretaget Nya Närvården etablerat sig, och kampen om patienterna har börjat.

Det är onsdag och landstingets primärvårdsmottagning i Hoting har öppet. Man har bemannat med läkare och distriktssköterska.

Elisabeth Sundequist gör i ordning prover som ska skickas till labbet i Östersund. Hon tycker det känns märkligt att plötsligt vara ensam kvar på jobbet. Resten gick över till Nya Närvården i Hoting, som ligger mitt emot Landstingets mottagning.

– Med tanke på att alla de är mina gamla arbetskamrater har jag självklart dubbla känslor, det känns som om vi är konkurrenter men jag vill se samarbete. Det jag har märkt är att det här i Hoting pratas mycket, det är väldig skillnad på "dina och mina patienter", säger Elisabeth Sundequist.

Landstinget har 350 patienter i Hoting, Nya Närvården 1200.

Det är många tankar bland byborna. Kent Wassdahl som arbetar för föreningen "Bygdens Framtid" beskriver det så här:

– Dels finns det människor som tycker att landstinget ska bedriva den lagstadgade vården och så ett annat läger som ser det som att huvudsaken är att vi har läkare, det spelar ingen roll om det är en privat läkare, säger han.

I Strömsund, på landstingets hälsocentral, arbetar närvårdsområdeschefen Margaretha Nilsson. Hon är optimistisk och taggad.

--Vi har tagit upp kampen med Nya Närvården. Vi är de trygga i samhället som har akutverksamhet, röntgen - ja, hela kittet, säger Margaretha Nilsson.

Personalen på landstingets Hälsocentral i Strömsund har tagit fram en reklambroschyr som idag delas ut till alla invånare i Strömsund. Och Margaretha Nilsson berättar att man nu börjar se att patienter kommer tillbaka till landstinget´.

--Dels här i Strömsund och även i Backe. Nu också i Hoting då vi har klart med fast läkarkontakt. Patienterna börjar återvända till oss, säger Margaretha Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista