Flygtrafiken i fjällen begränsas

Länsstyrelsen har sagt ja till att ytterligare reglera flygtrafiken i fjällmiljö.

Det gäller ett förbud mot start och landning i de så kallade A och B-områdena i fjällen, där det redan nu råder restriktioner mot skoteråkning.

Det är i en remiss till Miljödepartementet som Länsstyrelsen ställt sig positiva till flygregleringar. De vill dock ha rätt att dela ut dispenser till flygföretag inom turistnäringen om förslaget går igenom.

Flygtrafik som behövs för renskötsel, till räddningstjänst eller fjällförvaltning berörs inte av eventuella nya regleringar. Flera företag inom turismnäringen känner oro för att ett flygförbud ska göra det svårt för dem att klara sig.

- Jag är orolig för de som driver flygföretag, för hur ska de kunna bygga upp sin verksamhet på ett dispensförfarande? Jag tror att det blir väldigt restriktivt med de här dispenserna, säger Thommy Johansson som driver en fjällgård i Raukasjö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista