Foto: Scanpix.
Stockholm/Gräftåvallen

Majoritet för ändrad fjälljakt

Småviltjakten på statens mark i fjällen har blivit en het fråga i riksdagen igen. Nu har oppositionspartierna, inklusive Sverigedemokraterna, i jordbruksutskottet fått majoritet för att jaktreglerna måste omprövas.

Enligt EU:s lagar har Sverige inte längre rätt att utestänga utländska jägare från jakt ovanför odlingsgränsen och i renbetesfjällen. Men jakttrycket har blivit så starkt, framför allt under ripjakten, att tillgången på fågel och vilt hotas.

I riksdagens miljö- och jordbruksutskott har Socialdemokraterna lagt fram en motion om att att jaktreglerna måste omprövas. Både Vänstern och Miljöpartiet har ställt sig bakom, även Sverigedemokraterna vill värna om svenskarnas rätt till svensk jakt. I ett pressmeddelande väljer de att beskriva det hela som att att Sverigedemokraterna och de rödgröna tillsammans driver igenom förändringar om jakten.

Ministerna anser inte att förändringar behövs
Centerpartiets riksdagsledamot Per Åsling har nyligen begärt besked om var jordbruksminister Eskil Erlandsson står ifrågan.

Erlandsson har svarat att det är viktigt att jakten så långt som möjligt förblir en regional och nationell angelägenhet. Han verkar inte anse att det behövs någon ändring av jaktreglerna, eftersom han hänvisar till länsstyrelsens möjlighet att dra in eller begränsa jakten om den påverkar rennäringen, miljön eller turismen.

Men om jordbruksutskottets förslag, där det är regeringspartiernas representanter som reserverat sig, kan det alltså bli fråga om en omprövning av utländska jägares tillgång till den svenska småviltjakten.

Det finns, som det verkar, en majoritet i riksdagen för en återgång till de gamla reglerna som säger att utländska jägare måste jaga med guide och kan få startdatum för sin jakt senarelagd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista