1 av 2
Isac Holmgren (i mitten) och Sofia Friberg går i åttan på friskolan Vittra, de funderar båda på hur deras skolgång påverkas i och med att Vittra köpt upp Frigga. Till vänster deras handledare Susanne Jonsson. Foto: Jessica Brander/Sveriges Radio.
2 av 2
Axel Åström och John Scherrer går i nian på Frigga, de tycker att det är trist att Frigga skolan köps upp av Vittra för att skolan riskerar att förlora sin särprägel. Foto: Jessica Brander/Sveriges Radio.
Östersund

Elever fruktar kulturkrock

2:13 min

Efter beskedet i onsdags att den stora friskskolekoncernen Vittra köper privata friskolan Frigga i Östersund väcks många frågor bland både personal och elever. Nu ska två skolor med olika kulturer mötas i en och förändringen oroar en del elever.

– Jag tycker att det är ganska tråkigt eftersom vår skola inte kommer vara så liten längre, den kommer att vara en skola som alla andra, inte en speciell skola utan en i mängden, säger Axel Åström som går i nian på Friggaskolan.

På båda skolorna uttrycker elever oro över att slås samman till en större skola. Eleverna vill helst gå kvar i sin kända miljö.

Olika skolkulturer möts
Men elever på båda skolorna uttrycker också funderingar över hur de båda skolornas kulturer och arbetssätt ska förenas.

– Mina tankar var mest kulturblandningen mellan deras lärare och elever och våra och det här med maten. Vi har restaurangmat och jag är lite orolig eller rädd att maten där ska vara som den är på kommunala skolorna, säger Isac Holmgren går i åttan på Vittra.

Vad menar du med kulturblandning?

– Vi tar in många elever med olika bakgrund, både de som är skitduktiga i skolan och de som inte riktigt har samma förutsättningar och vi har ju inga läxor eller prov heller men det bli intressant att se faktiskt, säger Isac Holmgren.

Kända för att ta hand om svaga elever
Just den här biten blir en viktig fråga att jobba med när skolorna slås samman, säger Ann-Catrin Burström som är rektor för grundskolan på Vittra

– Vi har ju sedan länge tillbaka, sedan Primrose tiden, varit kända för att ta hand om elever som misslyckats i den kommunala skolan. De har vänt sig till oss dels för att vi har varit en liten skola men också för att vi varit duktiga på att jobba med de här eleverna. Det har också gjort att det blivit en massa förutfattade meningar, till exempel att våra meritvärden varit låga. Vi är ju medvetna om att det här är ett viktigt arbete som vi har framför oss här i vår, säger Ann-Catrin Burström, rektor för grundskolan på Vittra.

Vilka blir vinsterna för eleverna?

– Jag tror att öka förståelsen för att människor är lika värda, att olika människor ska få plats i skolan. Vi har en skola som ska vara tillgänglig för alla, det tror jag också kommer att bli en bra livserfarenhet och en personlig utveckling som jag tror att många av de här eleverna får med sig för resten av livet, säger Ann-Catrin Burström.

Från och med i höst flyttar Vittra in i Friggas lokaler på Solliden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista