Solbacka äldreboende i Föllinge. Foto: Emelie Andersson/SR
Äldrevården i Föllinge

89-årig kvinna låg i sin egen avföring

3:01 min

- Min faster låg i sängen med avföring upp till nacken. Ingen hade tagit upp henne den dagen.

Nu slår anhöriga larm om ett nytt fall av vanvård på äldreboende Solbacka i Föllinge. Äldreboendets dåvarande chef ska ha sett situationen med egna ögon, men någon rapport har aldrig kommit fram till ansvariga.

- När jag öppnade dörren till min fasters rum stank det av urin och avföring.

Det berättar Yvonne Rosvall, som i en dag i våras skulle besöka sin 89-åriga dementa faster på Solbacka i Föllinge. Klockan var halv elva på förmiddagen och fastern låg kvar i sängen och hade uppenbarligen aldrig kommit upp den dagen:

- Hon låg i nattlinnet, med avföring ända upp till nacken.

Yvonne Rosvall sökte upp äldreboendets dåvarande chef och tog med henne till fasterns rum. Chefen reagerade starkt och lovade att skriva en rapport - men sen den har Yvonne inte hört något om det. Ingen förklaring eller ursäkt har heller kommit.

- Jag tror rapporten hamnade i papperskorgen, och det gör mig ännu mer förbaskad, säger Yvonne Rosvall.

Socialchefen i Korkom Ulf Norring säger till Radio Jämtland att han aldrig har hört talas om det här och det har inte heller Siv Nordqvist, vice VD på Förenade Care, som driver äldreboendet. Frågan är vad som hände med rapporten - Yvonne Rosvall misstänker att den stoppats undan.

I början av veckan kom larmet om vanvård från anhöriga till en 96-årig man som bor på äldreboendet Solbacka i Föllinge. Enligt de anhöriga hade mannen lämnats i sin rullstol med kläderna fulla av urin och avföring. Den händelsen utreds nu av Förenade Care och har anmälts av kommunen enligt Lex Sara.

- Vi ska ta reda på vad som har hänt, och när det gäller det här nya fallet vill vi gärna ha kontakt med kvinnans anhöriga, säger Siv Nordqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista