Foto: Tomas Oneborg/Scanpix
Åre

Takrasfara kan bli polissak

1:08 min

Med blidvädret senaste tiden har risken för fallande fara från ovan ökat. I första hand ska den som ser riskabla, hängande istappar ta kontakt med fastighetsägaren. Men om den inte går att få tag i så kan istappar och andra takrasfaror polisanmälas.

Mats Rasmusson är vakthavande befäl vid polisen i Sundsvall:

– Enligt tredje kapitlet, tredje paragrafen i ordningslagen så ska snö och is, som kan rasa ner och skada personer eller egendom på offentlig plats, undanröjas, säger han till P 4 Jämtland.

Vite i Stockholm
I Stockholm tog polisen, när det började töa i förra veckan, tag i saken och gick ut och inspekterade stadens tak. Den fastighetsägare som inte skottar inom 24 timmar från tillsägelsen, riskerar ett vite på 200.000 kronor.

I Jämtland och Västernorrland är det här väldigt ovanligt. Enligt Håkan Modin vid polisen i Östersund så har inga polisanmälningar angående istappar kommit in på hela vintern och något vitesbelopp har aldrig dömts ut.

Hos polisen i Sundsvall ligger det en anmälan just nu, men den är inte åtgärdad än. Vakthavande befäl, Mats Rasmusson, berättar att han en gång fick skicka ut räddningstjänsten med en stegbil för att rensa bort istappar från ett tak:

– Jag ringde räddningstjänsten som vakthavande befäl, men medan räddningstjänsten var på väg så fick vi tag i fastighetsägaren som tog tag i det och åtgärdade det omgående, berättar Mats Rasmusson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista