1 av 4
Full fart i backen! Foto: Sara Rönnberg
2 av 4
Wilma Lycke. Foto: Sara Rönnberg
3 av 4
Ledarna Rebecca Israelsson och FredrikNyberg. Foto: Sara Rönnberg
4 av 4
Lina Backlund åker box. Foto: Sara Rönnberg
Frösön

Hoppfull skidskola för tjejer

2:40 min

På Frösön har man haft den första skidträningen någonsin för tjejer mellan 3 och 9 år som är helt inriktad på parkåkning, det vill säga hopp och tricks i en uppbyggd skidpark.

Tanken är att tjejerna ska få chans till ett utrymme inom skidåkningen som annars främst varit fyllt av killar. Under hela vintern ska tjejerna lära sig hoppa, åka baklänges och leka fram säkerhet och glädje på skidorna.

– I början var det läskigt, men sen blev det roligare.

Det säger Lina Backlund, 9 år, som precis gjort sin rail-debut, trots att det är en av de första gångerna hon står på skidor. Hon och de femton andra tjejerna i gruppen har glidit på skidor nerför en box, lite som ett brett räcke.

Lekfullt lärande
Det är vanligt i sådan här New school-skidåkning, där man åker skidor i en park i backen med uppbyggda hopp och rails. Och det är det som är tanken med den här skidgruppen. Att tjejerna ska få närma sig parkåkning på ett lekfullt sätt. Patric Nyberg är tillsammans med Rebecca Israelsson kvällens ledare:

– Det kommer bli en skitkul vinter med en jättehärlig grupp barn som utvecklas tillsammans på helt olika nivå men på sätt och vis gemensamma mål: att förstå och ha kul som parkåkare och tjej.

Killar är i majoritet
I den upplysta backen runtomkring tjejerna är det mest killar som är där och åker. Det är så det ofta ser ut när det kommer till new school-skidåkning. Och det var det som fick Patric Nyberg att dra igång tjejgruppen:

 – Killar tror att de kan. Tjejer verkar ibland få en motsatt uppfattning och det är det vi vill bryta.

Wilma Lycke är 7 år och hon är helt på det klara med vad hon vill lära sig på skidträningen:

 – Hoppa mera och göra trick i hoppen.

– Är det några speciella trick du tänker på?

– 360!

(*360att hoppa och snurra ett helt varv runt)

Sara Rönnberg/SR

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista