Stugun

Stugun vill fly Ragunda

1:08 min

Flera hundra Stugubor vill tillhöra Östersunds kommun istället för Ragunda. Peter Karlsson är en av dem som har startat en namninsamling för att få till en flytt.

– Jag tänkte jag lägger väl ut en namnlista för att kolla om det är någon som är intresserad av det här, och det verkar det som om det är, säger Peter Karlsson.

Hundratals underskrifter
Det var ett möte om förändringar på äldreboendena i Ragunda kommun som fick Peter Karlsson att reagera. Det ska byggas ett nytt äldreboende i Hammarstrand, men inte i Stugun. Namninsamlingen har legat ute en vecka och ska lämnas till kommunpolitikerna den 9 februari. Redan har flera hundra personer skrivit på i Stugun där det enligt Statistiska Centralbyrån bor drygt 1400 personer. Kommunalrådet Terese Bengard är naturligtvis besviken över att Stuguborna vill fly Ragunda kommun.

Kämpa för samhörighet
– Det gör ont när inte alla vill vara med i vår kommun. Jag hoppas att vi kommer att kunna hitta en gemenskap i kommunen i Ragunda. Jag kommer att försöka jobba hårt framöver för att få de här tre kommundelarna, som slogs i hop 1974, att verkligen bli en kommun, säger Ragundas kommunalråd Terese Bengard till P4 Jämtland.

Men Peter Karlsson tycker att det känns naturligare att Stugun skulle höra till Östersund.

– Vi har mer att göra med Östersund än med Hammarstrand. Gymnasiet är i Östersund och sjukhuset. Det känns så snett att åka ner till Hammarstrand tycker jag, säger Peter Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista