Arkivbild: Janerik Henriksson/Scanpix
Östersund

Två års kö för tandställning

1:36 min

Två års kö för att få en tandställning. Det var det besked som en 14-årig flicka från Östersund möttes av. - Det är orimligt lång väntetid, säger flickans mamma Christina Wolff.

Flickan har känt spänningar och smärta från käken under en längtre tid och vid ett besök hos hennes ordinarie tandläkare konstaterades att det behövdes en tandreglering. Flickan fick en remiss och efter en undersökning hos specialisttandvården gjordes i stort sett samma bedömning, men att någon åtgärd inte kunde göras förrän om två år.

Hoppa före i kön
Flickan gjorde ett nytt besök hos den ordinarie tandläkaren som skrev en ny remiss och i februari ska 14-åringen för andra gången besöka en specialist. Denna gång för att få en andra bedömning och se om det finns skäl att låta henne gå före i kön. Nåt som hennes mamma Christina Wolff ser som ett dåligt altrernativ, i så fall drabbas någon annan av längre kö.

Brist på specialister
Ofta handlar köer om bristande resurser, eller med andra ord pengabrist, men här är det inte slantar som fattas.

– Det är brist på specialister och det ser likadant ut i hela landet. Vi ska ha tre stycken men är färre än två i dag, säger specialisttandvårdens chef, Lars-Åke Wigstrand i Östersund.

Just nu utbildar landstinget den specialist som ska fylla luckan och denne kan vara i tjänst inom ett år, men hur lång tid det tar att beta av den långa kön kan man i dagsläget inte säga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista