Norråkers förskola har sagostund. Foto: Ann-Louise Rönestål Ek/ SR
Norråker

Projekt skapar läslust hos små barn

2:08 min

Nu ska förskolor i länet se till att skapa läslust hos riktigt små barn, något som kan få betydelse för resten av livet. "Konsten att berätta" är ett kulturprojekt som länsbiblioteket och Kulturrådet finansierar.

Det är förmiddag på förskolan Norrskenet i Norråker i Strömsunds kommun. Förskolläraren Susanne Lövgren sitter på golvet tillsammans med barnen och läser inlevelsefullt en saga. Då och då ställer barnen frågor eller lägger sig i sagan. Susanne tycker att det är självklart att litteraturen finns med som en naturlig del i arbetet. Hon är en av de 160 pedagoger i länet som deltar i läslustprojektet "Konsten att berätta".

Ökar fantasin
– Vi jobbar mycket med bokstäver, ord och litteratur. Vi berättar sagor på olika sätt, till exempel visar vi ibland diabilder. Jag tror de här barnen får himla bra fantasi och läslust, de lär sig att det är viktigt och roligt att läsa, säger Susanne Lövgren.

Ett av förskolebarnen läser koncentrerat. Han heter Amon och svarar så här på frågan om han gillar böcker:

– Ja, det är jättekul, kul att bläddra.

Bra för barnens framtid
Projektet håller på till augusti. Forskning visar att barn som får ta del av litteratur tidigt får ett större ordförråd och klarar sig bättre senare i livet. Åsa Andersson arbetar som barnbokskonsulent vid Länsbiblioteket i Östersund och är en av projektledarna för "Konsten att berätta". Hon tror att det går att förändra mycket i attityden till sagor.

Gör läsningen mer aktiv
– Det kan bli roligare att jobba med litteratur, som det är idag kan det vara en ganska passiv syssla. Man har sagostund när det är vila och barnen ska sova. Projektets ambition är att göra läsningen mycket mer aktiv, berättar Åsa Andersson.

Under P4 Jämtlands besök på förskolan i Norråker visar barnen sina favoritböcker, som står lätt åtkomliga på en hylla i lekrummet. De leker bokstavslekar, ritar bokstäver och till och med sjunger alfabetet.

– Min favoritbokstav är "A", skrattar Alma, 4 år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista