Mjuka bollar som används i träningsprogram vid ett särskilt demensboende. Foto: Karin Malmhav/Scanpix
Krokom

Vård av dementa får kritik

1:32 min

Att låta dementa personer bo i vanligt äldreboende är helt förkastligt och ett steg bakåt i vården. Det tycker Stina-Clara Hjulström som är ordförande i Demensförbundet i Sverige.

I många kommuner, bland annat i Krokom, har man lagt ner särskilda demensboenden och låtit dementa i stället bo på vanligt äldreboende.

– Vi får allt fler propåer om att man vill lägga ner demensboenden, säger Clara-Stina Hjulström och det är väldigt skrämmande.

Demens kräver särskild kompetens
Alla förlorar på det, säger hon. De dementa kan mobbas av icke-dementa. Pensionärer med andra sjukdomar blir skrämda och rädda för att själva bli dementa. Personal blir splittrad eftersom det krävs en särskild kompetens för att vårda dementa och tar mycket längre tid.

– Anhöriga lider av att se att deras dementa föräldrar inte får tillräckligt bra vård, säger Clara-Stina Hjulström.

På Solbacka i Föllinge, Hällebo i Offerdal och Spinnrocken i Nälden har kommunen lagt ner specifika demensboenden. Dementa bor med icke-dementa. Kommunen har också öppnat ett helt nytt demensboende i Krokom. Men där kan inte alla dementa i hela kommunen bo. Ett demensboende kräver ungefär 20 procent mer personal.

Besparing kan bli kostsam
– Om dementa ska bo i ett vanligt särskilt boende så måste man förstås anställa mer personal, säger Clara-Stina Hjulström.

– Det har man inte gjort på Solbacka eller Hällebo, säger chefen för vård och omsorg, Kennet Österberg.

Skälet till att lägga ner demensboenden är att man vill spara tror Clara Stina Hjulström.

– Men det finns inget att vinna, säger hon. Dålig vård blir kostsam.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista