1 av 3
Foto: Ann-Louise Rönestål Ek/SR
2 av 3
Edvin Rensberg är lättad över domen.
3 av 3
Peter Wagenius, en av markägarna i Härjedalen.
Östersund/Tännäs

Sameby vann tvisten - inga böter för renbete

1:16 min

Ruhvten Sijte samebyn vann, markägarna i Tännäs förlorade. Idag kom tingsrättens dom som säger nej till markägarnas krav att renägarna ska betala 100 000 kronor varje gång en ren kommer in på deras marker.

Det var lättade renägare som tog emot den friande domen på tisdagen.

– Man är väldigt glad. Man har ju mentalt förberett sig på att om domen skulle ha gått oss emot så skulle vi ha slaktat ut renhjorden i vinter, säger Edvin Rensberg som är ordförande för samebyn.

Stora böteskrav
Marktvisten har pågått sen 2005, då ett 30-tal markägare i Härjedalen stämde samebyn. Vid tingsrättens muntliga förhandlingar innan jul krävde markägarna att samebyn ska betala 100 000 kronor för varje gång som renar kommer in på deras marker.

Tingrätten avvisar nu markägarnas krav eftersom man anser att samebyn saknar möjlighet att vid varje tid kontrollera var renarna befinner sig. Eventuella betesskador som uppstår kan regleras på annat sätt, enligt rätten. Östersunds tingsrätt skriver också i sin dom att fastighetsägarna får räkna med renar när man bor intill renbetesområden.

Domen lär överklagas
För markägarna var beskedet tyngre och nu ska de se över möjligheten att överklaga domen.

– Vår jurist får ju utvärdera det här nu då och utifrån bevisvärderingen se om vi kan komma fram med ett överklagande. Det vi gör är att undersöka de rättsliga möjligheter vi har för att freda våra marker och bedriva vår egen verksamhet, säger Peter Wagenius, en av markägarna i Härjedalen.

I och med domen ska markägarna betala samebyns rättegångskostnader på drygt en halv miljon kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista