Friggaskolan i klockhuset
Östersund

Besvikna föräldrar kräver svar

1:26 min

Beskedet att friskolan Frigga i Östersund säljs till det stora skolbolaget Vittra slog ned som en bomb för både lärare och familjer i förra veckan. Först ikväll hålls ett informationsmöte för föräldrarna.

– Den övergripande och kanske viktigaste frågan är vad de nya ägarna har för ambitionsnivå med skolan. De allra flesta föräldrar vill se en fortsatt hög ambitionsnivå, som man också levererat. Frigga visar väldigt, väldigt bra resultat, säger Finn Persson som representerar klass 2 i Friggas föräldraråd.

Att eleverna på Vittra inte får läxor är en skillnad många av barnen undrar över, nu när skolorna ska slås ihop.

Både Vittra och Frigga har marknadsfört sig som små skolor där lärarnas engagemang kommer till sin rätt, i nära relationer till eleverna. Frågan är hur försäljningen påverkar skolans varumärke och goda rykte.

Flera föräldrar med barn på Frigga som P4 Jämtland talat med är så arga över att varken familjerna eller lärarna informerades om försäljningen, att de redan har ställt sina barn i kö till andra skolor.

– Frigga var inte det skötebarn som ledningen kallat det i alla år. Mitt barns verklighet är tydligen som vilken handelsvara som helst, säger en förälder.

Men den bilden känner inte Finn Persson igen sig i.

– Det jag hör är mer att man är avvaktande. Vi får väl lyssna på vad de nya ägarna vill och sedan se hur det blir i verkligheten, avslutar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista