Foto Fredrik Sandberg / SCANPIX
Ottsjö

Parasiten har drabbat Ottsjös dricksvatten

Miljöchef Olof Wallgren om provsvaren
1:13 min

Nu har också Ottsjö by drabbats av parasiten cryptosporidium. Filtret klarade inte av att stoppa parasiten.

Provsvaren från Smittskyddsinstitutet som kom på tisdagen visar att det finns parasiter i det kommunala dricksvattnet i Ottsjö.

– Det här betyder att vi rekommenderar alla att koka sitt vatten innan man använder det för att dricka, laga mat eller borsta tänderna med, säger Olof Wallgren som är miljöchef på Åre kommun. 

Åre kommun har tidigare trott att deras långsamfilter, som finns i reningsverket, skulle sätta stopp för parasiten. Nu visar det sig att filtret inte klarar av parasiten.

– Jag är lite bestört och ledsen. Jag är bestört eftersom vi för 1,5 vecka sedan, då vi fick det första provsvaret, fick informationen att ett långsamfilter var ett ganska så bra sätt att stoppa de här parasiterna. Nu visar det sig att de här rackarna letar sig igenom det här filtret och finns ute på ledningsnätet, säger Olof Wallgren.

FAKTA: Cryptosporidiuminfektion

Vattniga diarréer, buksmärtor, illamående, feber och huvudvärk är några symptom på att man drabbats av Cryptosporidium. Kräkningar är mindre vanliga, särskilt hos vuxna. En del får inga symptom alls.

Komplikationer är ovanliga, men personer som är tarmopererade eller har nedsatt immunförsvar kan behöva behandling mot vätskebrist.
Infektion med Cryptosporidium är en anmälningspliktig sjukdom enligt smittskyddslagen.

Källa: Smittskyddsinstitutet (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".