Jakt med fotsnara

Fångstmetod kritiseras för att vara djurplågeri

1:36 min

När en jägare i Strömsunds kommun vittjade sina fotsnaror för räv hittades ett lodjur i en av snarorna. Mannen som hade tillstånd för rävsnarorna kontaktade polisen som kom till platsen, men lodjuret var så svårt sargat att man beslöt att skjuta den direkt. Trots att snaran kan orsaka stora plågor har den godkänts av Naturvårdsverket.

– Det känns inte bra att godkända fällor kan få orsaka djurplågeri på det här sättet.

Det säger jaktbrottsutredaren Andrew Sörensson om händelsen i Strömsundstrakten.

Det var i fjol som en jägare i Strömsundsområdet hittade ett lodjur i en av sina snaror. Djuret hade då börjat gnaga av sig en tass för att komma loss.

Utbildning och tillstånd krävs
För att använda rävsnara måste man ha ett fångstkort som fås efter en kortare kurs. Dessutom skall snaran vara godkänd och vittjas två gånger per dygn. Snaran ska vara anpassad för rävtassar och då ska snarans form göra att den inte dras åt så hårt att tassen skadas, nåt som alltså inte fungerar då ett lodjur fastnar.

Fångstmannen har enligt åklagare Krister B Jarlås följt alla regler och därför är förundersökningen nu nedlagd.

Uppgifter om trebenta lodjur
I ett större område kring Strömsunds kommun vet polisen om minst tre lodjur som tar sig fram på tre ben och det kan vara gamla olagliga fällor som är boven, men uppenbarligen kan det även vara den godkända rävsnaran som i detta fall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista