1 av 2
Östersunds kommuns snökanoner har inte fått användas så flitigt. Foto: AP/Scanpix
2 av 2
Fritidschefen Joakim Halvarsson vill ha fortsatt kallt. Foto: Annelie Lanner/SR.
Östersund

Parasiten stoppar snötillverkningen

1:27 min

Östersunds satsning på tidig snö till världscup i skidskytte och skidspår redan i november kan stoppas av parasiten i det kommunala vattnet i Östersund. Nu hoppas fritidschefen Joakim Halvarsson på att kylan håller i sig.

Östersunds kommun tillverkar varje år 50 000 kubikmeter snö som lagras i en stor, stor hög under ett lager av sågspån. Den lagrade snön läggs sedan ut på Östersunds skidstadion för att kommunen ska kunna erbjuda skidspår redan från den första november. Kommunen har också lovat att konstsnön ska finnas för att garantera att Östersund kan genomföra världscuppremiären i skidskytte i början av december.
– Senast 2009 var det konstsnön som räddade skidskyttetävlingarna, säger svenska skidskytteförbundets Patrik Jemteborn.

Men nu har både mildväder och vattenbrist gjort att kommunen inte alls har gjort så mycket snö som tidigare år.
– Vi har gjort ungefär en femtedel av den snö vi behöver göra, så det behövs en kall period på fyra veckor nu för att vi ska få till det, säger Joakim Halvarsson.

Det kalla vädret kom i vintras i samband med skidskyttevärldscupen i början av december i fjol, men då var kommunens personal fullt upptagen med att arbeta med spåren till världscuptävlingarna. Därefter satte parasiten i vattnet stopp för snötillverkningen. Det är kommunalt vatten som används för att tillverka snön och från mitten av december och fram till för en vecka sedan har inte något vattnen fått tas eftersom det har behövts till spolningen som skulle rengöra vattenledningarna från parasiten Cryptosporidium, som gjorde att tiotusentals som druckit kranvatten i Östersund blev magsjuka under slutet av förra året. När vattnet sedan skulle få användas till snötillverkning, då blev det för milt för att göra snö.
– Det har varit en krånglig start på snötillverkningssäsongen, säger Joakim Halvarsson.

Nu hoppas Joakim Halvarsson på kyla, men har en liten reservplan.
– Vi håller på att installerar ett slags kyltorn på skidstadion som gör att vi kan göra snö när det inte är fullt så kallt, men vi får verkligen hoppas att det blir kallt i februari, annars blir det tufft, säger Joakim Halvarsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista