Så här ser parasiten Cryptosporidium ut, en parasit som härjar i Östersund och orsakar svår magsjuka. Foto: Marianne Lebbad/ Smittskyddsinstitutet
ÅRE KOMMUN

Parasiter finns kvar i Ottsjö

De som bor i Ottsjö måste fortsätta att koka vattnet, eftersom reningssystemet där inte verkar klara av att hålla parasiten borta.

I Ottsjö finns ett så kallat långsamfilter, en sandbank, som ska rena dricksvattnet. Å tidigare har experterna sagt att ett sånt filter räcker som skydd mot parasiten. Men nu har proverna från smittskyddsinstitutet ändå visat att det finns cryptosporidium i dricksvattnet.

enligt kommunens miljöchef Olof Wallgren så känner inte de till nått sjukdomsutbrott på grund av parasiten. Därför uppmanas de som bor i området att ringa till kommunen och berätta om de tror att de blivit sjuka på grund av vattnet.

Nu sätter arbetet i gång med att köpa ett uv-filter som kan installeras i vattenverket i Ottsjö. Kommunen kommer också att utöka provtagningen i vattendrag i kommunen. Bland annat Handöl har ett liknande reningssystem som Ottsjö - så där kommer prover att tas omgående för att ta reda på om det finns cryptosporidieparasiter i vattnet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista