Peter Eriksson, Jägareförbundet och Marie Andersson från Svenska Naturskyddsföreningen. Foto: Marcus Frånberg / P4 Jämtland.
JÄMTLANDS LÄN

Rävsnara orsakar debatt

1:22 min

Det har väckt starka reaktioner att ett lodjur fastnade i en rävsnara och började bita av sig en tass. Peter Eriksson, Jägareförbundet försvarar jaktmetoden. Marie Andersson, Svenska naturskyddföreningen är mycket kritisk.

Lodjur fångades i rävsnara och började gnaga av sig tassen. Fångstmannen har helt och hållet följt regelboken, men ändå kan snarjakt sluta med djurplågeri.

Svenska Naturskyddsföreningen vill nu i stort sett förbjuda fällfångst av vilt, nåt som Svenska Jägareförbundet klart är emot.

Naturskyddsföreningen är inte emot att man skjuter rävar men man är emot metoden med att snara djuret. Det gäller även annan fällfångst och man vill se ett generellt förbud då fällor och snaror orsakar stress och lidande för djuren.

Marie Andersson är ordförande i föreningens jämtlandssektion och hon säger alltså att man borde kunna skjuta när man nu har bestämt sig för att döda ett djur.

Svenska Jägareförbundet har förståelse för kritiken,  men Peter Eriksson från förbundet säger att det är mycket ovanligt att ett lodjur fastnar i en rävfälla och biter av sig tassen för att komma loss.

 - Den här jaktformen är noga utprovad och man har jagat räv med snara i 20 års tid. Det är en godkänd jaktmetod som ska vara human, avslutar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista