Kvinnor lånar mest

SMS-lånen har nästan halverats

Antalet obetalda SMS-lån minskar i Jämtland. Enligt en undersökning från Kronofogden så har obetalda sms-lån minskat med 44% jämfört med föregående år.

Under förra året var det i vårt län 278 ansökningar hos Kronofogden när det gäller obetalda sms-lån.

En grupp där det minskat mycket är bland ungdomar, medan kvinnors andel istället ökar och nu mer utgör 62 procent av de obetalda lånen.

– Det är oroande att andelen kvinnor ökar, enligt vår undersökning visar det sig att kvinnor oftare lånar för att få vardagen med barnen att gå i hop, säger Ingegärd Pettersson vid Kronofogden.

Redan under första halvåret 2010 såg vi en minskande trend av ansökningar av obetalda sms-lån. De främsta orsakerna till minskningen är en anpassning till den nya konsumentkreditlagen som trädde i kraft den 1 januari 2011 och en ökad medvetenhet om kostnaderna för sms-lånen hos allmänheten.

Positivt är att ungdomars andel av ansökningar av obetalda sms-lån har minskat stort. De står i dag för endast en femtedel av alla ansökningar jämfört med 2007, då var andelen dubbel så stor.
– Ungdomarna som var först ut med att ta de här sms länen, fick lära sig att det här inte var nått bra sätt att låna pengar på eftersom det var så dyrt, säger Ingegärd Pettersson.

– Nu ska vi titta på hur vi kan nå kvinnorna, på samma sätt som vi lyckades med informationskampanjen som var riktad mot ungdomarna, säger Ingegärd Pettersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista