Duved/Undersåker

Familjer vill skynda på tomtköp

1:35 min

I bostadsbristens Åre går nu ett tiotal familjer samman och försöker få kommunen att påskynda försäljningen av tomter i Duved. Nu ska de ta reda på hur många som verkligen vill bygga i Duved.

– Problemet är att det inte finns en enda tomt, det finns väldigt lite hus att köpa och de är det ganska högt prisläge på och vi som bor trångt och har barn vill gärna utveckla vårt boende men i dagsläget kan vi inte gör någonting, säger Henrika Lavonius Wike i Duved.

Ett 50-tal personer står i Åres kommunala tomtkö, minst 12 av dem vill ha tomt i Duved. Henrika Lavonius Wike vill ta reda på om det kan vara ännu fler och samlar därför in namn för att försöka skynda på kommunen.

Men hon och de andra familjerna kommer att få vänta ytterligare en tid. 

Först ska kommunen sälja 18 tomter för åretruntboende i Undersåker, det sker inom de närmaste månaderna, därefter blir det Duveds tur. Tomterna planeras i ett område söder om den så kallade Kyrklägdan.

Det finns en gammal detaljplan för området men den måste justeras, i området finns bland annat en industritomt som kommunen måste bestämma vad man ska göra med så det kommer att dröja innan tomterna är klara för försäljning.
– Det finns en detaljplan för området så själva planarbetet är klart så det ska inte behöva ta så lång tid,  säger Eva Hellstrand kommunalråd i Åre.
När kommer tomterna att finnas till försäljning?
– De kommer att vara till försäljning när allting är färdigt i området, alltså när vatten- och avlopp är framdraget, när vägarna är byggda så vi känner till alla kostnader och jag kan inte spekulera i exakt hur många månader det tar men jobbet med Duved kommer att komma igång det här året, så fort vi är klara med Undersåker, säger Eva Hellstrand.
Varför har ni inte kunnat planera för Duved samtidigt som ni planerat för Undersåker?
– Vi har inte personalresurser så att vi kan jobba parallellt med båda exploateringsområdena, säger Eva Hellstrand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista