Foto: Scanpix
SVERIGE/THAILAND

Blufföretag lurade resenärer

Blufföretag lurar resenärer
1:29 min

Sex länsbor har blivit lurade på mellan 10 000 - 15 000 kronor av ett bokningsföretag. De biljetter de bokat till Thailand var falska. Polisen utreder nu den omfattande bedrägerihärvan.

- Hittills har vi sex anmälningar där man har bokat flygbiljetter via ett bolag och efter det fått en bokningsbekräftelse att man ska resa från Stockholm till Thailand. När de sedan har börjat kolla upp det här har de sett att det alltså inte är några flygstolar inbokade, berättar Per Thelin som är förundersökningsledare vid polisen i Östersund.


Oseriös hemsida
När vi går in på bokningsbolagets hemsida så ser vi att den är full av språkfel. Där utger de sig för att vara ett företag som säljer billiga flygresor till konkurrenskraftiga priser. Men i själva verket så hittar de bara på. Enligt polisen tar de alltså betalt men bokar i sin tur aldrig in resenärerna på något flyg eller hotell. Senare har kunderna upptäckt bluffen när de börjar undersöka sin resa närmare.


Lurade kunder i hela landet
Det är inte bara här i länet som bluff företaget lurat kunder. Per Thelin berättar att det kan röra sig om hundratals människor som utsatts för de här bedrägerierna. Han har varit i kontakt med polisen i västra Götaland där problemet är stort.

- Vad vi vet via polisen i västra Götaland så är det här en omfattande bedrägerihärva och de har tillsatt stora resurser för att lösa det här, säger Per Thelin.

Finns det förhoppning för de här personerna att de kan få tillbaka sina pengar?

– Det beror ju alldeles på vad de här personerna som ligger bakom bolaget har gjort med pengarna och vart de finns idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".