Kommunhuset i Krokom. Foto: Krokoms kommun
KROKOMSKOMMUN

Ny plan för mataffär i Krokomsporten

1:37 min

Nu är det dags för omtag i frågan om livsmedelsföräsljning vid Krokomsporten. Majoriteteten i kommunen är beredd att föreslå att detaljplanen ändras så att det blir möjligt.

När Krokomsporten byggdes ville man inte ha livsmedel där eftersom det skulle hota affärerna i centrum. Men Krokomsporten har stagnerat, de affärer som finns där drar inte till sig kunder som i början.

I samband ändringen av detaljplanen ska stadsarkitekten Anne Dahlgren också komma med förslag på hur man gör det lättare att ta sig mellan Krokomsporten och Krokoms centrum.

– Hela Krokom ska hållas ihop och bli ett område fast det är stort. Vägarna mellan ska bli säkrare, kanske med gångvägar och cykelbanor, säger hon.

Kunder ska lockas in till Krokoms centrum
För att locka folk från E 14 in till Krokom krävs något extra och man hoppas att fantasin ska flöda. Om det är kommunens eller näringslivets sak är en öppen fråga. Alla tycks överens om att det behövs en rasande bra attraktion.

Men en livsmedelsaffär vid Krokomsporten är inte vad Konsum och ICA önskar sig även om de vill se mer folk i farten.

Lokala handlare är bekymrade 
– Det finns inte marknad för mataffärer både i centrum och vid Krokomsporten, säger Astrid Runesson som jobbar på Coop. Hon är positiv till tanken att snygga till området kring affärerna i centrum men har svårt att se vad som ska locka trafikanterna på E 14 att åka in i Krokom om det finns en mataffär vid vägen.

– Är man på väg till fjällen så stannar man kanske och handlar mat i närmaste affär men inte tar man av.

 Sven Erik Åsberg är chef på ICA och han är rädd att halva försäljningsvärdet försvinner om det blir en stor matvaruaffär vid Krokomsporten.

Handeln i Krokom måste utvecklas 
Redan idag utvecklas handeln i Krokom sämre än riksgenomsnittet. Kundunderlaget skulle räcka till dubbelt så mycket handel, men många köper både mat och saker i Östersund.

– För oss vid Krokomsporten skulle det förstås ha stor betydelse om en livsmedelsaffär flyttade hit. Det skulle röra sig mycket mera folk här, säger Jerry Larsson har sin sportaffär vid Krokomsporten.

Men han är luttrad, frågan har aktualiserats ungefär vart femte år sen Krokomsporten byggdes. Eftersom apoteket och systembolaget finns vid centrum tror han att folk dras dit oavsett om det finns livsmedelsaffär vid Krokomsporten.

 
Den åttonde februari ska ärendet upp i samhällsbyggnadsnämnden, och sen tar det lång tid innan beslut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista