Karl Myrsten, 14 år från Sveg har varit med i studien sedan han föddes. Foto Marcus Frånberg.
SVERIGE

Smuts hemma förebygger allergi

Smuts förebygger allergier
1:39 min

Hinner du inte städa hemma ? Var lugn, det är en sund miljö för små barn att växa upp i för att undvika allergier. Barnläkaren Anna Sandin har forskat kring detta i en 14 år lång studie.

En 14 år lång forskningsstudie avslutas nu i Jämtlands län. Den omfattar alla barn födda 1996 och ser efter skillnader hos barn som växer upp i miljöer med husdjur eller i betydligt renare omgivningar.

Bakterier och pälsdjur kan förebygga allergi
Resultatet hittills pekar åt att barn som kommit i kontakt med bakterier och husdjur är friskare än för de i den motsatta gruppen.

 Resultatet då, för 10 år sedan när barnen var fyra år visar att de som växer upp på lantgårdar eller med djur i hemmen drabbas i betydligt mindre omfattning av allergier och astma, dessutom blir immunförsvaret i tarmen bättre. Undersökningen omfattar 1228 barn och efter så lång tid som 14 år finns 80 procent av barnen kvar i forskningen, en stor siffra som i sådana här sammanhang är ovanlig.

I dag avslutas studien med prover som kan visa om tesen fortfarande stämmer. Liknade men betydligt större studier i Tyskland har visat på samma resultat.

Eivor ställde upp för forskningen
– Det är bra att kunna bidra till en sådan här undersökning och jag hoppas den kan hjälpa till att minska problem med allergier och annat som barn kan drabbas av. Det säger Eivor Persson från Sveg, mamma till ett av de 1228 barn som är med i studien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".