Krokom brukar ge små partier insynsplatser, säger Maria Söderberg, C. Foto: Krokoms kommun.
Krokom

Kritik mot SD i kommunstyrelsen

Stefan Wikén, S, ser insynsposten som ett samarbete
0:51 min

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet som är i opposition i Krokom är kritiska mot beslutet som ger Sverigedemokraterna en plats i kommunstyrelsen.

I går sa majoriteten ja till att Sverigedemokraterna ska få en så kallad insynspost. Den innebär inte rösträtt, men rätt att närvara, yttra sig och få arvode vid kommunstyrelsens sammanträden.

Socialdemokraten Stefan Wikén säger att partierna ser detta som ett direkt samarbete med Sverigedemokraterna.

Vänsterpartiets gruppledare i Krokom Jörgen Blom anser att beslutet är oacceptabelt eftersom han menar att SD får en gräddfil förbi de andra partierna som måste kämpa för att på egen kraft ta mandat i kommunstyrelsen.

Sverigedemokraterna fick 228 röster i Krokoms kommun i valet i höstas. 

De styrande partierna i Krokom motiverar beslutet med att Sverigedemokraterna måste få möjlighet att följa arbetet i kommunen, trots att borgarna och miljöpartiet är kritiska mot deras politik.

– Från majoritetens sida tar vi avstånd från SD:s främlingsfientliga politik, men respekterar de väljare som genom sina valsedlar har medverkat till att partiet numera är företrätt i kommunfullmäktige, säger kommunstyrelsens ordförande Maria Söderberg.

Hon säger också att det är vanligt att  ge mindre partier som inte av egen kraft, eller genom valteknisk samverkan, så kallade insynsposter. Detta för att ge alla invalda partier rimliga möjligheter att följa det kommunala arbetet.

– I det socialdemokratiskt ledda Södermanlands läns landsting har Sverigedemokraterna getts insynsposter. I Luleå, där Socialdemokraterna har egen majoritet, har såväl Rättvisepartiet Socialisterna som Landsbygdspartiet Oberoende getts insynsplatser i kommunstyrelsen eftersom de inte tar någon plats av egen kraft eller genom valtekniskt samarbete, säger Maria Söderberg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".