Mat i soporna - i de flesta kommuner i länet finns inget val. Foto: Ingvar Karmhed SvD/Scanpix
Sopor

Vill inte slänga mat - men måste

- Jag vill inte slänga mat i soporna. Men i Åre finns inga alternativ.

Per-Åke Kristiansson, krögare i Åre, vill kompostera och återvinna matavfallet från sina restauranger. Hittills har det inte gått - allt skickas till Sundsvall och bränns upp.

Varje dag slängs kilovis med matavfall i soporna från krögaren Per-Åke Kristiansson två restauranger i Åre.

I 20 års tid har han försökt få stöd av kommunen med att ta hand om resterna så att det kan återvinnas i stället för att skickas till Sundsvall och att eldas upp.

Han är kritisk till att kommunen inte löst problemen kring matavfall.

– Jag tycker att allting tar på tok för lång tid. Vi behöver lösa de här frågorna och vi behöver lösa dem mycket mer lokalt, säger Per-Åke Kristiansson restaurangägare i Åre.

Varför gör ni inte bara en egen kompost?

– Det är ganska dyrt att köpa in de här anläggningarna för egen kompostering och dessutom finns det ju inga klara riktlinjer för vad som kommer att gälla heller. Det kan ju hända att det om fem år kommer skyhöga avgifter för att hålla på med sådana här saker på hemmaplan, säger Per-Åke Kristiansson.

Även naturskyddsföreningen är kritisk till kommunernas brist på agerande och föreningens generalsekreterare Svante Axelsson tycker att ambitionsnivån hos kommunerna är för låg och vill ha en skatt eller avgift på sopförbränning för att styra kommunerna mot kompostering eller biogas.

– Jag tror att regeringen skulle kunna göra en väldigt nyttig tjänst mot kommunerna, det är att man faktiskt skulle lägga en avfalls- förbränningsavgift så att det blir mycket dyrare att lägga det i sista slaskpåsen. Utan man skulle stimulera kretslopp och sortering i vid mening, då skulle det bli ännu mer lönsamt än idag att satsa på biogas, säger Svante Axelsson som är ordförande för Naturskyddsföreningen.

Långsiktiga och tydliga besked från politikerna efterfrågas och även om miljöminister Andreas Carlgren inte heller är nöjd med att så få kommuner tar hand om matavfallet så har få konkreta åtgärder och besked att komma med.

– En av de viktiga frågorna nu det är ju också att se till att vi skapar tydliga nationella mål som jag vill ska ha högre ambition än idag och se till att vi ger förutsättningar för också kommunerna att skapa bättre lösningar därför har vi också ett samarbete med alla partier i det som kallas miljömålsberedningen där vi ska ta fram sådana förslag, säger Andreas Carlgren.

Men frågan är om tydligare besked och riktlinjer hjälper kommunerna i länet. Att ta hand om matavfallet i glesbygdskommuner är lättare sagt än gjort enligt Eva Hellstrand, (c) kommunalråd i Åre och medlem i styrelsen för intresseorganisationen Avfall Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".