Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Östersund är i gungning och det är inte skifferberggrund utan ekonomin som är orsaken den här gången. Foto: Östersunds kommun
Östersund

Östersunds ekonomi i gungning

Det kommer att bli ett tufft år rent ekonomiskt för Östersunds kommun. Budgeten för 2011 är svag och det kan bli så illa att kommunen inte klarar av att nå lagkravet på en god ekonomisk hushållning.

Det budgeterade resultatet för 2011 är 30 miljoner kronor - och det räcker inte till.

Det stora orosmomentet är vård-och omsorgsnämndens underskott - de gick nämligen 30 miljoner back 2010.

De begär nu 16 miljoner kronor i tilläggsanslag för LSS-verksamheten - som måste tas från årets svaga budget.

Stora investeringar på gång
Under 2011 har Östersund kommun också stora investeringar på gång på över 500 miljoner kronor - och det betyder att de måste börja låna pengar.

Tittar man långsiktigt och mot 2012 så växer orosmolnen. Då måste kommunen spara minst 75 miljoner kronor. 

Då kommer också det tillfälliga tillskottet från staten att försvinna, vilket försvårar läget ytterligare - och lånen måste börja betalas!

Utan besparingar krävs skattehöjning
-- Så som de ekonomiska förutsättningarna ser ut nu skulle kommunen, om man inte genomför besparingar, tvingas höja skatten för att nå det lagstadgade kravet på balans i sin ekonomi 2012, säger Bert-Olof Åkerström, ekonomidirektör på Östersunds kommun.

– Vi jobbar nu för att ta fram en konsekvensanalys till de förtroendevalda. Då kommer vi att titta på hur man kan ta bort fyra procent av kostnaderna i alla nämnder, tillägger han.

Hur man har tänkt hantera läget blir en politisk fråga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".