Foto: Per Thyrén/SR.
Sopsortering

Sopslarvare kan få dyrare räkning

Kommunerna kommer att få skärpta krav på sig, säger Helen Persson
1:43 min

Att slarva med sopsorteringen kan leda till dyrare avgifter och kontroll av din soptunna. Framöver kommer det att bli hårdare krav på både kommuner och medborgare.

– Kommunerna kommer att få skärpta krav på sig det vet vi, det här kravet vi haft på oss om att återvinna 35 procent av bioavfall det kommer att skärpas inom några år så vi kommer alla behöva ta tag i den här frågan så framöver kommer de här lokala reglerna se annorlunda ut. Alla är skyldiga att följa de regler som vi har när det gäller avfallshantering, skyldiga att följa renhållningsordningen, säger Helen Persson som är renhållningsingenjör i Åre kommun och leder arbetet med länets gemensamma avfallsplan.

Generellt sett så kan man säga att två tredjedelar av det som kastas i soporna är sådant som ska återvinnas, framförallt förpackningar, plast och matavfall.

Kommunerna vill komma till rätta med sorteringsslarvet med hjälp av information och morötter.

Behovsanpassad sophämtning är tänkt att vara just en sådan morot. Det vill säga, ju bättre du sorterar desto mer sällan behöver du hämtning och du får på så vis några hundra kronor lägre soptaxa. Alla kommuner i länet har infört det här systemet och det återstår att se vilka effekterna blir av det.

Det kommunen kan göra om de upptäcker att någon slarvar grovt med sin sortering är att höja deras avgift till max taxan som är 3500 kronor per år.

Och om vi inte skärper oss så utesluter inte Östersunds renhållningschef Ola Skarin att kommunen kommer att kontrollera enskilda soptunnor.
--  Ja, om vi ser nu att den plockanalys som vi gör varje år fortsättningsvis visar på ett ganska dåligt resultat då måste vi börja tänka om och komplettera all information med åtgärder för varje fastighetsägare och kontrollera mer på plats hur det ser ut, säger Ola Skarin.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".