1 av 3
Ett år efter olyckan är Alexander Bergsten dagligen i backen, både för att undervisa yngre skidåkare och för att åka själv men de riktigt stora hoppen har han slutat med. Framöver blir det mer trick på rails och att arrangera tävlingar för andra. Foto:Jessica Brander/Sveriges Radio.
2 av 3
Alexander Bergsten gör en Cork 7 Mute i Gustavsbergsbacken på Frösön. Foto: Petter Frisell.
3 av 3
Alexander Bergsten brinner för skidåkning. Han går andra året på gymnasiet med inriktning Vinterakrobatik och lär ut säkerhet och hoppteknik till yngre skidåkare. Foto:Jessica Brander/Sveriges Radio.
ÖSTERSUND

Efter kraschen lär Alexander barn åka

Alexander Bergsten överlevde mirakulöst
5:59 min

För snart ett år sedan var 19-åriga Alexander Bergsten från Östersund nära att dö i en skidkrasch, idag åker han skidor dagligen.

Alexander Bergsten var med i en hopptävling i Härnösand den 13:e februari 2010, landningen blev fel och han slog i huvudet kraftigt och hamnade i koma.

– Det enda jag kommer ihåg är när jag står uppe i starttornet och stod och valde mellan att göra två olika trick. Jag skulle göra en dubbel framåt volt och fick lite för mycket fart, jag klarade volterna och hade roterat klart men flög lite för långt och så jag hade extra airtime och överroterade lite grann och landade med framåtvikt så skidorna slog ut direkt och jag slog ner huvudet i backen, berättar Alexander Bergsten.

Han fick tre blödningar i hjärnan, hamnade i koma och vårdades på Umeå universitetssjukhus men överlevde mirakulöst.

Idag står han på skidor igen men han har sviter från olyckan, han har svårare att minnas, talet påverkas när han blir trött och han känner inte av kyla som tidigare.

Intresset för så kallad parkåkning, ett område i anslutning till backen där man bland annat bygger stora hopp, har ökat kraftigt på senare år. Enligt Hans Gerremo vd för SLAO (Svenska Liftanläggningars Organisation) finns områden med stora hopp och rails på de flesta större skidanläggningar. Och ju fler sådana områden som byggs desto fler skidåkare lockas till det.

Förra året skadades 4298 personer i anslutning till en skidanläggning, 13 procent eller 1418 av dem skadades sig i samband med hopp, enligt statistik från Svenska Liftanläggningars Organisation (SLAO).

Många hoppar utan att ha riktig koll på hur man ska göra och det. Efter olyckan tänker Alexander Bergsten mycket mer på säkerhet och idag undervisar han yngre skidåkare i hoppteknik och säkerhet.

– Jag gör det dels för att minska skador för andra och föräldrar får också en annan syn på sporten om barnen håller sig från skador, det behövs bra grunder om man ska komma någon vart inom det här.
Hade du det ansvarstänkandet innan olyckan?¨
– Man hade inte lika mycket tänk på att grunderna verkligen behövs, det är lite skillnad nu på säkerhetstänk och så.
Om du skulle trilla igen och slå i huvudet, vad skulle hända då?
– Allt möjligt kan hända men sannolikheten att jag inte kliver upp igen är stor.
Vad tänker du när du hör läkarna säga det?
– Det har jag inte tänkt på så mycket, man blir chockad just för stunden men det stoppar mig ändå inte från att åka skidor igen, man kör på ett säkrare sätt bara.
Vad betyder skidåkningen för dig?
– Det är mitt allt!


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".