Foto: Tomas Oneborg/Scanpix.
vilsekomna teleräkningar

Posten kritiserar Telia för krav-kaos

Postens regionchef: ”De lovade dyrt och heligt bättring”
1:33 min

Att Telia inte uppdaterar sina adressregister får till följd att deras kunder får inkassokrav för räkningar som aldrig kommit fram. Något som hände många av Telias kunder i Jämtland i slutet av förra veckan. Men det här är ingen ny företeelse.

Redan för ett år sedan uppdagades samma problem i Medelpad och Hälsingland. Björn Olsson är regionchef för Posten:

– Vi hade egentligen samma resa i Västernorrland under våren 2010 och hösten 2009. Problemet var detsamma som vi kan se i Jämtland idag. Att Telia inte har uppdaterat sina adressuppgifter, säger Björn Olsson.

Han tycker att Telia borde ha gjort det, eftersom kommunerna runt om i landet införde nya belägenhetsadresser redan under 2008.

Uppstramning av adresser
För några år sedan genomförde de så kallade "blåljusmyndigheterna" en uppstramning av adresserna i Sverige. Det var till exempel polis, räddningstjänst och även sophämtning, som behövde ett gemensamt system, en så kallad belägenhetsadress, så att det alltid ska var lätt att hitta.

Det betydde bland annat att tidigare postlådenummer ändrades till ett fastighetsnummer. Och i fredags började alltså Telias inkassobrev att ramla in hos kunder på landsbygden i hela Jämtland.

Förnyad kontakt
På frågan om problemet finns hos någon annan av postens kunder vill inte Björn Olsson peka ut någon, men menar att det är tydligt att den här problembilden finns hos Telia:

– Jag hade en dialog med Telias informationschef för ungefär ett år sedan, berättar Björn. Informationschefen lovade vid det samtalet dyrt och heligt att uppdatera sina adressregister så fort det gick.

Björn Olsson tänker nu ta förnyad kontakt med Telia i samma ärende.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".