Rockgruppen Nickelback. Foto: Scanpix.
Östersund

Fältarbetare rasar mot knarkmusik i P4

Fältis: - Droglåtar påverkar unga
0:52 min

Vilka låttexter är okej att spela i radion?

Debatten har väckts av Thomas Spångberg vid Fältarbetsgruppen i Östersund, apropå Nickelbacks populära låt "This Afternoon",som handlar om att röka hasch och dricka öl.

Musikutbudet i P4 Jämtland får alltså kritik får kritik för att locka ungdomar att använda droger.

– Vi ville uppmärksamma er på radion om ni är medvetna om vilken musik ni faktiskt spelar och vilka signaler det sänder till våra ungdomar, säger Thomas Spångberg, vid Fältarbetsgruppen."

P4 Jämtlands kanalchef Camilla Wahlman tycker att det är bra att frågan debatteras men hon anser inte att just den här låten bör plockas bort för att den skulle uppmana till droganvändning.

– Det ska vara en extrem låttext med en direkt uppmaning för att vi ska överväga att ta bort den

Nickelbacks "This Afternoon" spelas då och då i P4, liksom i P3 och många andra radiokanaler. Texten handlar om ett gäng som odlar marijuana på bakgården, röker på och dricker öl och festar dygnet runt. "Vi odlar på vår bakgård och röker så mycket vi vill".

Thomas Spångberg menar alltså att låten kan medverka till att sprida normen att det är okej att droga.

– Jag har själv lyssnat på den och ur drogperspektiv så finns det inga uppmaningar, säger Camilla Wahlman.

--Det finns ju en konstnärlig frihet och en yttrandefrihet. Om den här låten skulle plockas bort så skulle man få ta bort väldigt många av populärmusikens låtar.

Idag fortsätter debatten i radion och här på webben. Vad tycker du?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".