Bristvara. Foto: Emelie Andersson/SR
sportaffärn

Halvvägs genom vintern - skidorna slut

Sporthandlare om skidutrustningarna som börjar sina
1:34 min

Ska du köpa skidor kan du redan vara för sent ute! Den helvita vintern i hela landet och ett kraftigt ökat intresse för längdåkning gör att det börjar tryta i sportbutikernas skidhyllor.

Vissa storlekar och längder är tvärslut.

Kung bores vita täcke över hela landet och att längdåkning har blivit alltmera populär, gör nu skidhyllorna i sportbutikerna glesas ut.

I södra Sverige har många butiker sålt helt slut och det finns inga lager att skaffa mera skidor ifrån.

– Vissa storlekar vad det gäller skidutrustning är nu helt slut också här i Östersund och det är mycket svårt få fram mera.

Det säger Kent Hedlund, delägare i butiken Sportringen i Östersund.

När det gäller längdutrustning börjar de normalt tjocka buntarna med skidor att krympa. Vissa modeller och storlekar är redan slut och då är mer än halva vintern kvar med sport- och påsklov, tider som normalt sett är en period då det köps mycket skidor.

Skidboom i hela Europa
Skidbristen handlar främst om att södra Sverige och andra delar av Europa har fått mycket snö och det samtidigt som skidåkning blivit alltmer populär.

Normalt lägger butikerna i den övre halvan av landet sina order ett halvår före säsongen och sen kompletteras hyllorna efter behov. Butiker i södra Sverige lägger ofta inte några så kallade grundbeställningar, men när snön kommer beställs det direkt tonvis med utrustning och då töms alltså reservlagren. Redan nu har många butiker i södra Sverige helt slut på skidor och det finns ingenstans att beställa nya. Trösten för den skidsugne kommer inte förrän nästa års skidskörd. Trots stora så kallade grundbeställningar här i de norra landsdelarna kommer snart bristen att bli påfallande även här.

– Vi har fortfarande en hel del skidor kvar men delvis har bristen redan gjort sig påmind och efter sportlovet lär det märkas rejält.

Det säger Anders Feuk vid Intersport i Östersund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".