Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Timtvist. EU:s revisorer ifrågasätter timredovisningen för ett EU-projekt som J/H Turism där Mats Forslund är vd, håller i. Foto: Michael Ragnarsson/SR
Ljungdalen

Länsturismen hotas av miljonkrav

EU-projektet Turism 2020 som leds av Jämtland Härjedalen Turism kan tvingas betala tillbaka 1,3 miljoner kronor av EU-bidraget. EU:s revisorer tycker inte att det framgår vad alla som jobbar i projektet egentligen gör hela dagarna.

Det beror på att EU:s revision inte godtar projektets tidsredovisning och om fler projekt granskades lika noga skulle många av dom drabbas av samma risk eftersom metoden för timredovisning nästan är standard.

– Vi är inte överens om timredovisningen, säger Mats Forslund, som är vd på J/H Turism.

– Men vi hävdar att vi har gjort precis som Regionala strukturfonden sagt till oss att göra. Vi har följt lagar och regler.

Vill veta vad alla gör hela dagarna
EU:s revisorer som är allra högst upp i kedjan när det gäller att kolla vart EUs pengar tar vägen kollade tolv av 270 projekt i Mellannorrland. Dom ställer mycket höga krav på redovisningen och vill veta vad varje anställd har gjort under delar av en viss dag. En enkel redovisning där man säger att man jobbat åtta timmar per dag fem dagar i veckan med projektet är inte tillräckligt. Sedan följer fyra instanser som alla vill veta hur pengarna används.

Men Regionala strukturfonden som är den myndighet som styr över projekten godtog först redovisningen.

– Men vi medger att man inte kan se varje timme som revisionen kräver med den metod som Turism 2020 använt, säger Per Grängsjö, chef för Regionala strukturfonden.

– Det är väldigt ovanligt med en EU-revision, säger han.

Hittar ofta ovidkommande kostnader
Däremot hittar Regionala strukturfonden ganska ofta kostnader som ligger utanför projektet och som man säger nej till.

Nu har i alla fall J/H Turism ändrat timredovisningen, säger Mats Forsblad.

Beslutet om en återbetalning ska fattas av EU-kommissionen men det kan ta lång tid innan det kommer.

Projektet Turism 2020 kostar totalt 45 miljoner kronor och är till för att stärka turismen främst genom bättre samarbete mellan olika företag och internationalisering. Det kommer att avslutas enligt plan även om man måste betala igen pengar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".