strömsund

Inget fel på vattnet i Strömsund

Vattenkvaliteten i dricksvattnet i Strömsund håller mycket hög kvalitet och innehåller varken parasiten Cryptosporidium eller Giardia. Det visar svaren på de vattenprover som skickats in till Smittskyddsinstitutet, SMI.

- Vi har hela tiden hållit vattenkvaliteten under kontroll, men det här beskedet känns givetvis glädjande, säger miljö- och byggchefen Eva Pettersson.

Strömsunds kommun ville redan i november, i samband med Cryptosporidium-utbrottet i Östersund, ta vattenprover för analys. Men Smittskyddsinstitutet hade då bara kapacitet att ta emot prover från Östersund. Nu har dock råvattenprover från två vattenföreningar och två avloppsvattenprover analyserats – och svaren är glädjande.

– Vi valde att ta råvattenprover på vatten från vattenföreningarna på Öhn och i Gubbhögen eftersom dessa är störst av de vattenföreningar som har ytvattentäkter men saknar rening med UV-ljus. Öhns vattenförening har Ströms Vattudal som vattentäkt och Gubbhögen tar vatten från Flåsjön. I proverna från vattenföreningarna fanns varken Cryptosporidium eller Giardia, säger Eva Pettersson, miljö- och byggchef.

Kommunen tog också prover på utgående vatten från avloppsreningsverken i Hammerdal och Strömsund. I provet från Strömsunds avloppsreningsverk fanns tre presumtiva Giardiacystor per liter men inga Cryptosporidier. Det fanns inga konfirmerade Giardiacystor, vilket betyder att de cystor som upptäcktes var döda. I provet från Hammerdals avloppsreningsverk fanns 18 presumtiva Cryptosporidier per liter och sex presumtiva Giardia per liter.

Det är inte klarlagt om Cryptosporidierna var av samma art som de som var aktuella i Östersund eller av den art som också kan finnas hos nötkreatur och får.

– Att avloppsvattnet skulle vara helt fritt från parasiter vore osannolikt eftersom även boende i Strömsunds kommun har smittats av Cryptosporidier vid besök i Östersund eller Krokom. Att det fanns låga halter i avloppsvattnet är alltså normalt, säger Richard Persson, chef för avlopp-vatten-avfall.

Strömsunds kommun gör regelbundet kontroller av vattenkvaliteten enligt Livsmedelsverkets riktlinjer. Under december, då vattenprover inte kunde lämnas till Smittskyddsinstitutet, bedömdes de kommunala vattentäkterna vara skyddade mot parasiten, eftersom den enda ytvattentäkten, i Gäddede, har både långsamfilter och UV-rening.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".