1 av 2
Barnen på föräldrakooperativet TrollMax i Ångsta kan till hösten inte längre få sin lunch från Östersunds kommun, som nu. Foto Agneta Nilsson/SR
2 av 2
Per-Olof Wikberg, ordförande i föräldrakooperativet TrollMax i Ångsta. Foto: Agneta Nilsson/SR
Ångsta

Konkurrensregler stoppar skolmat

Per-Olof Wikberg: ”Det finns ingen annan matleverantör”
1:41 min

Från och med i höst får flera skolor och förskolor i Östersund inte längre äta kommunens mat. Konkurrenslagstiftningen stoppar matleveranser till bland annat föräldrakooperativet TrollMax i Ångsta.

Per-Olof Wikberg är ordförande i kooperativet:

– Vi får ju ta in anbud från andra matleverantörer, menar Per-Olof Wikberg, men konstaterar samtidigt att det inte finns några cateringföretag på närmare håll än i Östersund, två mil bort.

Alternativet till att köpa mat från en cateringfirma skulle enligt Per-Olof Wikberg vara att kommunen bygger ett nytt kök i fastigheten där förskolan TrollMax finns.

Pasta med skinka
När P4 Jämtland besöker föräldrakooperativet TrollMax i Ångsta sitter barnen och äter lunch. Nova, fyra år berättar att hon just har ätit pasta med skicnka, och att maten brukar vara god.

Men från hösten kommer inte Nova och de andra barnen på förskolan Trollmax i Ångsta att få sin lunch levererad från Östersunds kommun längre. Men det är de inte ensamma om. Samma regler gäller även friskolorna Frigga och Böle skola, och beror på att konkurrenslagstiftningen har stramats åt, och att kommunens leverans av lunchmat till privata aktörer är att jämställa med cateringverksamhet, och att det finns ett flertal privata cateringfirmor, som alltså kommunen inte få konkurrera med.

Personalminskningar
Förutom att detta berör flera skolor och en förskola så får det även konsekvenser för kommunens matlagningskök, menar Ricky Karström, chef på Måltidsservice:

– Det kommer att påverka oss i den motto att vi får mindre mat att laga. Ricky Karström menar att det inte handlar om några gigantiska volymer, utan att minskningen motsvarar ungefär tio procent av den nuvarande produktionen.

– Men sälvklart kommer det att få återverkningar. Vi måste ju se över vår bemanning, som sannolikt måste minska med några stycken, avslutar Ricky Karström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".