Tyska ungdomar röjer skog i länet

För första gången på flera år verkar rekryteringen av sommararbetare i skogen ha gått bra och behoven av arbetskraft för skogsvårdsjobben i länet är uppfyllda.

De flesta entreprenörer har fått tag på det folk som behövs och det är både skolungdomar och arbetskraft från utlandet som ska sätta plant och röja skog i länet i år.

- Jag har ett 50-tal i plantering just nu. Basen är studerande som vill jobba under ferierna, säger skogsentreprenören Peter Lindroth i Strömsund.

Men det behövs också äldre, van personal som kan köra olika fordon och som kan röja. Några behövs också under hela perioden från maj till september.

- Det är inte svårt att få ungdomar till skogsarbete, säger Peter Lindroth. Däremot vill arbetslösa ofta inte ha ett säsongsarbete.

Att sätta plant är ett ackordsarbete och dom som är vana kan tjäna melan 18 000 och 20 000 kronor, säger han.

För några år sen var det nästan omöjligt att få tag på tillräckligt med personal. Då löstes problemet med hjälp av arbetslösa personer från Tyskland med hjälp av Arbetsförmedlingen Utland.

I år har mellan 25 och 30 personer har rekryterats från Tyskland till Jämtlands och Västernorrlands län.

- En hellyckad satsning. Det gjorde att jag fortsatte med att rekrytera folk därifrån till den här säsongen, säger Peter Lindroth till Radio Jämtland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".