Många holländare vill lämna trängseln i Holland. Foto: Peter Dejong/Scanpix.
Amsterdam

Hopp om holländsk invandringsvåg

Inflyttaren Rob Heij:”We like it a lot!”
1:36 min

En skridskolegend och billiga hus fick holländske Rob Heij och hans familj att nappa på länets lockrop och flytta hit. Det blir allt fler holländare som intresserar sig för att flytta till länet och allt fler kommuner vill också locka till sig inflyttare från just Holland.

– Utrymmet, naturen och tystnaden är precis det vi vill ha, och jag tycker också mycket om att åka skridskor, säger Rob Heij.

Hans skridskointresse gjorde att Midscand, som jobbar med att få holländare att flytta till länet, ordnade så att Rob Heij fick träffa den jämtländske skridskolegenden, OS- och VM-medaljören Sigge Ericsson.

– Det var väldigt intressant att få träffa honom. Han är verkligen en av världens främsta skridskoåkare, och jag är ju själv bland annat skridskotränare. Jag hoppas få träffa honom igen, när jag flyttar till länet, säger Rob Heij.

Vinterlängtan
Och vintern är en av de saker som Rob Heij längtar efter.

– Vi tycker mycket om vintern och om naturen. Dessutom är det så stressigt i Holland och så trångt.

Det de kommer att sakna mest är släkten.

– De får komma till Jämtland och hälsa på oss på sina semestrar, säger Rob Heij.

Ketchupeffekt
Midscand har jobbar med att locka människor och företag att flytta till länet i snart två och märker att intresset växer. Under de två år som arbetet pågått har de lockat 27 holländare att flytta till länet och nu tror Calle Suwe på Midscand att de kommer att märka en ketchupeffekt.

– Vi har ju jobbat i motvind med de här frågorna under finanskrisen, som har slagit hårt mot Holland. Och trots att det har varit svårt för holländarna att sälja sina hus med vinst har vi lyckats, säger Calle Suwe.

Att arbetet har pågått ett tag och att de som flyttar hit pratar om Sverige gör också att Calle Suwe tror att det kommer att bli en ketchupeffekt framöver.

– Antalet som hör av sig till oss ökar hela tiden och när konjunkturen vänder tror jag att vi kommer att se en ketchupeffekt i invandringen, säger Calle Suwe.

Immigrantmässar
Midscand har nu gjort ett 20-tal besök i Holland och åker nu dit och håller seminarier en gång i månaden. Varje år finns också representanter från länet med på den stora Immigrantmässan i Holland.

– Vi märker att intresset ökar, både i Holland och dessutom blir fler kommuner i länet intresserade, säger Calle Suwe.

Från 2011 finansieras Midscand av Östersunds kommun, Strömsunds Kommun, Härjedalens kommun, Bergs kommun och Bräcke kommun, men när det gäller inflyttningen finns ingen konkurrens mellan kommunerna.

– När vi jobbar där nere jobbar vi först och främst med att få dem till länet, säger Calle Suwe.

Jobberbjudanden
Det är väldigt många holländare som vill flytta. Varje år lämnar cirka 125 000 personer det trångbodda Holland. Några av de som bestämt sig är Rob Heij och hans familj. Och redan har Rob Heij flera erbjudanden om jobb som rörmokare.

– Jag har både varit i kontakt med en firma i Strömsund och en i Östersund, säger Rob Heij.

När familjen har sålt sitt hus i Holland går flyttlasset till Jämtland. Här har man redan hittat ett trevligt hus.

– Vi har sett ett trevligt hus i ett trevligt område, säger Rob Heij.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".