Peder Elderby som räddade skoterföraren ur vattnet.Foto Marcus Frånberg.
Isön-Norderön

Tillståndet stabilt för skadad man

Skepparen på Isöfärjan om nattens dramatiska händelser
4:29 min

Tillståndet är stabilt för den man i 40-års åldern som fördes till sjukhus efter skoterolyckan vid färjerännan mellan Norderön och Isön vid midnatt.

Två män skadades och fördes till sjukhus efter att med skoter ha kört ner i öppet vatten vid färjerännan mellan Norderön och Isön i natt. 

Enligt polisen ska de båda männen, som är i 40-årsåldern, av oklar anledning ha kört ner i färjerännan med skoter. Olyckan inträffade vid midnatt.

En man på Norderön, som också jobbar på färjan men var ledig för kvällen, såg från sitt hem skoterlyset försvinna i mörkret vid rännan och anade oråd. Han varskodde färjeskepparen som hade jour och begav sig tillsammans med sin flickvän, också anställd vid färjorna, ner till sjön. Tillsammans begav sig de tre ut med färjan och lyckades få upp den man som låg kvar i vattnet vid iskanten och som var kraftigt nedkyld. Räddningstjänst och ambulans mötte upp.

Den andre inblandade i olyckan hade själv tagit sig upp ur vattnet och kunde själv gå längs isen in till land.

Skadorna för den man som länge låg kvar i vattnet beskrivs som mycket allvarliga - livshotande, enligt uppgift från sjukhuset på torsdagmorgonen.

Omständigheterna vid den här olyckan är oklara men enligt färjeskepparen Peder Elderby har det i många år varit stora problem med att folk, avsiktligt, kör skoter på vattnet över färjerännan.

– Mindre nu än för några år sedan men det förekommer, säger Peder Elderby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".