Knarkhundar leter efter droger i elevskåp.

Knarkhundar på skolor i Östersund

1:49 min

Tre skolor i Östersund ska låta polishundar söka efter narkotika i elevskåpen.
Jämtlands län är i först i landet med att arbeta brottsförebyggande på det sättet.
– Vi hoppas på en avskräckande effekt, säger Jan Johansson, rektor på Wargentin.

Enligt polisen är haschanvändningen bland personer mellan 15 och 18 år i länet omfattande och polisen satsar nu på förebyggande arbete. Ett led i det arbetet är att motverka att narkotika sprids på skolorna och man ska nu låta knarkhundar leta efter narkotika i elevernas skåp.
En grund- och två gymnasieskolor har tackat ja till den möjligheten.

Jan Johansson, rektor på Wargentin som är en av de aktuella skolorna, anser att det är motiverat att göra drogkontroller. Han berättar att det har varit elever på skolan som har varit påverkade av narkotika under skoltid, och att man har fått skicka hem dessa personer.
– Vi vet att det är mycket droger på stan just nu, och vi vore naiva om vi skulle tro att det inte finns droger på skolan, säger han.

"Tycker det är helt ok"
Lisa Edlund studerar vid Wargentin och är positiv till att låta knarkhundar gå runt på skolan.
– Jag tycker att det är helt ok eftersom att man då kan komma underfund med vilka som håller på med det. Att det finns droger på skolan tror jag är vanligare än vad folk tror, säger hon.

Maja Persson, som även hon studerar vid Wargentin är tudelad inför det hela.
– Man har sitt skåp och sin integritet, men samtidigt är det bra att de kollar upp så att det inte sprids knark på skolan, säger hon.

Polisen har tidigare besökt Wargentin för en provomgång med hundar. Jan Johansson berättar att en av hundarna då gjorde en markering på ett av skåpen men att man då inte följde upp det fallet för att det just var en provomgång.

Hoppas att fler skolor tillkommer
Jörgen Modin, chef för hundförargruppen vid länspolisen i Jämtland, tycker att det är positivt att man nu har fått till ett samarbete mellan polisen och skolan. Han tror dessutom att fler skolor kommer att höra av sig allteftersom. 
– Det här är ett sätt att visa att vi inte tillåter narkotika på våra skolor. Det ska vara noll tolerans på den punkten, säger han.

Gäller även lärarrummen
Jan Johansson berättar att elever har frågat om även lärarrummen kommer att sökas igenom, och det är han inte alls främmande inför.
– Jag ser inte någon skillnad på lokalerna där eleverna är och där personalen är, säger han.

Samarbetet mellan skolan och polisen förväntas sätta igång inom två månader.

Billy Abraha
billy.abraha@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista