Tryggare kan ingen vara... än jämtlänningars lilla skara

Svenskarna känner sig tryggare än tidigare men det gäller inte alla. De flesta som känner sig otrygga bor i Skåne och de mest trygga i Jämtland med 19 respektive 8 procent. Det visar en ny undersökning från Brottsförebyggande rådet.

Invandrarna är en grupp som är mer utsatt för brott och som därför känner sig otryggare, visar en ny undersökning från Brottsförebyggande rådet, enligt Ekot.

Omkring 15 procent känner sig otrygga när de är ute sent på kvällen i sitt bostadsområde. Det är sex procent färre än i en liknande undersökning från 2005.

Utlandsfödda mera otrygga
Av personer som är födda utomlands känner 24 procent sig otrygga.

Undersökningen visar vidare att invandrarna är mer utsatta för brott mot enskild person, 16 procent jämfört med 11 procent i hela befolkningen. De utlandsfödda har även lägre förtroende för rättsväsendet. Omkring 53 procent har stort förtroende jämfört med 61 procent i hela befolkningen.

Personer som är födda utanför Sverige känner sig alltså mindre trygga än svenskarna i övrigt men utvecklingen går åt rätt håll, konstaterar Brå.

"Antalet personer som känner sig trygga när de går ut och går på kvällen ökar något, precis som antalet personer som känner förtroende för polisen och rättsväsendet", säger utredaren Anna Frenzel i ett pressmeddelande.

Jämtlänningar tryggast
De flesta som känner sig otrygga bor i Skåne och de mest trygga i Jämtland med 19 respektive 8 procent.

Förtroendet för rättsväsendet har ökat från 54 till 61 procent sedan mätningarna började 2005. Störst förtroende känner folk för polisen, men kriminalvården är den myndighet som får mest ökat förtroende, 42 procent förra året jämfört med 29 procent 2006.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".