sverige

Friskolor ringer upp åttondeklassare

Isak Borgefjäll blev uppringd av friskola
1:31 min

Flera privatägda gymnasier har nu börjat ringa direkt hem till elever för att prata om barnens gymnasieplaner och om vad skolan kan erbjuda. Isak Borgefjäll går i åttan och bor i östersund - han blev uppringd av Yrkesgymnaiset med verksamhet i bland annat i Gävle och Skellefteå.

Flera privatägda gymnasier har nu börjat ringa direkt hem till elever för att prata om barnens gymnasieplaner och om vad skolan kan erbjuda.

Isak Borgefjäll som går i åttan och bor i östersund blev uppringd av Yrkesgymnasiet som inte har någon verksamhet i Östersund, men bland annat i Gävle och Skellefteå.

Andra elever som går i åttan på andra skolor i Östersund har också blvit uppringda av olika privata skolföretag.

Redan nu konkurrerar gymnasierna som redan finns i Östersund med olika luncherbjudanden.

Representanten från Yrkesgymnasiet erbjöd alltså en laptop. I flera av Yrkesgymnasiets program erbjuds eleverna startprogram för körkort.

- Det låter mycket märkligt, säger Joakim Ekblom. Det måste undersökas, för det har ju inget att göra med vår undervisning.

Isak Borgefjäll uppfattade det också som om företaget ansåg sig kunna garantera faast anställning efter avslutad skolas.

Det förnekas också bestämt av Thoréngruppen som äger Yrkesgymnasiet.

- Det här är inte marknadsföring utan en marknadsundersökning, säger Joakim Ekblom. Vi vill se om det är möjligt att starta en skola i Östersund.

Skolan ringer mellan 100 och 200 elever i åttan i Östersund för att se om det finns ett tillräckligt intresse för en yrkesutbildning med ett system av lärlingsutbildning i företag.

Isak Borgefjäll kände sig inte särskilt pressad av den som ringde upp men ser det som en del av konkurrensen mellan gymnasieskolor alltså delvis som en marknadsföring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".